Osteopati og Kranio-sacral terapi

 
 

Osteopati kan beskrives som en blid indirekte form for kiropraktik. Kroppen vil altid forsøge at helbrede sig selv og nå den rette balance, og det er det man udnytter i osteopati. Man behandler både det muskulo-skeletale system, det neurofysiologiske og nervesystemet. Det er en indirekte metode, der ”opfordrer” kroppen til at rette sig selv, og der anvendes ingen hårde vrid eller tag.

Aktive hunde pådrager sig oftere skader end rolige hunde, det siger sig selv. Men hvad vi måske ikke lige tænker på er, at små slag også kan være et problem for hunden. Der kan f.eks komme forskydninger i nogle af alle de små knogler kraniet består af. Kæbeknoglen får også let skub og kommer ikke altid tilbage i sit helt rette leje. Muskler omkring kæben vil forsøger at kompensere for skævheden medførende spændinger og smerte. Disse forplanter sig ned igennem kroppen da kraniet, hvirvelsøjlen og korsbenet er uløseligt forbundet via den hårde hjernehinde (Dura Mater). Bliver skævhederne ikke korrigeret kan det på længere sigt give halthed og nedsat præstation. Ved kranio-sacral terapi retter man skævhederne. De fleste hunde nyder behandlingen, dog kan gamle skader give anledning til at hunden vægrer sig i starten. Kranio-sacral terapi anvendes sammen med osteopati og akupunktur.

Når vores hunde arbejder, går tur og leger med andre hunde kan de let pådrage sig skader. Det kan være skader på ledbånd, ledkapsler, senetilhæftninger, muskler og knogler. Skader kan være mere eller mindre alvorlige. Nogle gange sker der overrivning af ledbånd (f.eks. korsbåndene i knæet) eller muskelfibre (fibersprængninger) og i værste fald knoglebrud. Små forskydninger i led som nakke, ryg og hofte (subluksationer) opstår let under voldsom leg og på længere sigt kan det medføre symptomer andre steder i kroppen. Typisk ses halthed opstået pga. små skævheder i hvirvelsøjlen. Heldigvis er skaderne ikke altid af så alvorlig karakter, men nok til at hunden ikke kan virke optimalt og får nedsat præstationsevne.

Når hunden er tændt på sin opgave/arbejde, det være sig jagt, hyrdning, kørsel eller agility har den tendens til at glemme sine smerter og skader. Føreren mærker ikke umiddelbart at hunden har et problem. Men det viser bl.a. på agilitybanen, hvor hunden løber lidt langsommere eller måske vægrer sig ved nogle opgaver.