Cases

 

Case 1

Mikki er en 12 år gammel Welsh Terrier han, som har levet et aktivt liv med gravjagt, agility og lydighed. Da han præsenteres i klinikken første gang er hans historie at hans bevægelig var blevet nedsat for et par år siden, hvor han tøvede med at ”sitte”. X-ray viste spondylose (Th8-9). Smertebehandling med NSAID uden den store effekt. Senere viste han tegn på følelsesforstyrrelser i det ene bagben og senere nedsat bevægelighed. En CT scanning viste stenose ( L7-S1),. Han var sat i behandling med Gabapentin og NSAID. Operation er fravalgt pgr.a. hundes alder.

Ved undersøgelsen fandtes han meget spændt i muskulaturen den bagerste del af sin ryg. Bevægeligheden af hans rygsøjle fandtes meget begrænset latero-lateralt samt dorso-ventralt. Ved palpation af især lænden viste han smertetegn. Han var ligeledes spændt i skulderregionen og skulderfriheden var begrænset. Hunden har gået med sin problemer i længere tid og kompensation spændinger er som oftest en følge.

Mikki blev behandlet i en række punkter på ryggen ud for det mest afficerede område (BL23-25-27) samt i akupunkturpunkter hvis funktion er at ”åbne” meridianen, som er påvirket og derved skabe et flow (Bl40-Bl60). Skulderen i venstre side blev behandlet med et lokalpunkt (Bl13). Derudover fik han løsnet en række spændte fascie-linier.

Mikki blev behandlet tre gange med en uges interval og der fandtes væsentlig mindre muskelspænding i hans ryg samt større bevægelighed af rygsøjlen. Ejeren beretter at hunden har fået meget energi og at han leger og er voldsom i sine lege. Han har ikke haft paræstesier i sit bagben.
Mikki er et eksempel på hvordan akupunktur kan lindre smerter og give hunden en bedre livskvalitet.

 

Case 2 Guldakupunktur

Kingo var en 2 gammel Labradorkrydsning. Han haltede på højre bagben og X-ray viste HD bilateralt.
Hunden var NSAID og haltede iflg væsentligt mindre. Når han ikke fik smertebehandling var han springhalt på hb.

Ejeren ønskede at få foretaget guldakupunktur og for at vide om der ville være god effekt, fik hunden akupunktur med nåle i GB 29, GB 30 og Bl 54 samt i Bai Hui. 10 dage senere kom hunden anden gang. Den havde i mellemliggende periode været haltfri og uden NSAID de sidste 4 dage.

Hunden fik ilagt guld i hoftepunkterne.
Hunden har ikke siden været halt, nu 5 år efter operationen.

 

Case 3

Milak er en 10 år gammel Labradorhan som kom i klinikken første gang, da han var 5 år. Hans problem var at han gentagne gange fik ”Hot spot” på det ene bagben. Behandlingerne var antibiotika samt binyrebarkhormon systemisk samt lokal behandling med samme. Der var god effekt af behandlingen men tilstanden recidiverede og på 1 år havde han haft hot-spot 5 gange på det samme sted.

Milak var i fin foderstand, en hund der bliver brugt på jagt og i god kondition. God appetit og god energi. Pelsen var lidt fedtet og farveforandret i området omkring hans hotspot. Han kløede sig meget på sit lår udfor hudbetændelsen. Han var en varm hund, som foretrak at ligge et koldt sted. Han havde haft en furunkel mellem tæerne, som fjernet kirurgisk. Derudover havde han haft forhudsbetændelse som havde været behandlingskrævende.

Indenfor TCM ville man oversætte Milaks symptomer til at hunden havde for meget fugt og for meget varme i sin krop. Fugt er bl.a. den fedtede pels og sekreter. Hotspot samt furunkulosen er tegn på varme og fugt. Derudover er kuldesøgen tegn på for meget varme.

Så akupunkturbehandlingen rettes mod at eliminere fugten samt varmen samt at støtte hans hud. (Bl17, Bl21, Sp6 og St 40 samt lokalpunkter ved hotspot’en).

Milak blev behandlet to gange med 5 ugers interval. Efter blot en uge var kløen ophørt og efter 5 uger var huden normal.
Der blev også foretaget diæt vejledning og Milak kom på Barf fodring.

I dag 5 år efter har hunden ikke siden haft hotspots.
Milak er et eksempel på hvordan akupunktur kan bruges til andet end smertelindring.

Anvender man TCM sammen med sin vestlige diagnosticering kan med let se en sammenhæng i vidt forskellige symptombilleder. Derved kan akupunkturbehandlingen rettes specifikt til den pågældende patient. Diætvejledning samt kinesisk urtemedicin er et godt supplement til akupunkturbehandlingen, idet valg af urteformular er helt i tråd med valg af punkter. I denne case ville man anvende urtemedicin som eliminerede varme og fugt.